Zimní vandr (2001)

Datum konání: 1. 2. 2001
Sekce: Stalo se
Autor: Jirka
Vloženo: 24.1.2003
Upraveno: 12.6.2005
Počet zobrazení: 122

Myslenkou na zimni vandr jsme se zacali vazne zabyvat na Zvonicce a potom jsme to doladili na vikendu v lednu v Chlumetine. Organizace se ujal Petr. Chteli jsme si vyzkouset, jak budeme zvladat zimni podminky, uvazovali jsme i o bezkach, urcite jsme chteli na snih, treba za nim i jet. (po Cechach) Jiste jsme vedeli, ze pojedeme za kazdeho pocasi, podle toho se clovek vybavi. To je pristup, ktery se mi moc libi. S touto predstavou jsme na pocatku byli ctyri, s idealem vzajemne si pomoci v kazdem moznem pripade. Proto i termin se zvolil tak, abychom vsichni ctyri mohli. Puvodni sestava: Petr, David, Alena, Jirka.

Po prozkoumani map, pocasi a spojeni Petr zvolil Novohradske hory. Sestavu doplnili jeste Kamila, Radek, Roman (Petruv kamarad) a Milan Andelt (z M.B.,byl na Zvonicce). A pes Lesan. Odjizdime v patek 9.unora, bez Davida, rodinne duvody. Ve vlaku na Budejice kupodivu sedime, cesta utika pri prijemnem klaboseni. Pouze pruvodci chce zaplatit za Lesana, nakonec slibujeme, ze toto prerostle stenatko strcime do tasky. Pak mu jeste vadi batohy na chodbicce, no nechali jsme je na miste. Ve spolecnosti vinka se vzdy lepe cestuje, radek nacina vyvrtkou Ludmilu, ozve se prasknuti, neni to lahev, pozornost tomu nevenujeme. Pouze Radek, v pondeli pote mu na ruku pribyla sadra. Zranen na zimnim vandru. V Budejovicich presedame na autobus, jedeme do Besednice. Zde jsme ve 23.15, takze proc nezajit na pivko do hospudky. Nekteri individualiste take na caj a zmrzlinu. Spat jdeme asi 2 km do lesa nad besednici, snehu neni moc, nesouvisla pokryvka. Stavime jeden stan, pijeme caj z termosky, a postupne asi ve dve hodiny usiname.

Rano se nikam nezeneme, ani ze spacaku, poslouchame, jak na blizke silnicce, asi 50m, radi lesni nakladak s kmeny u silnicky. Asi v 9 delame snidani, Radek uz ma zbaleno a vyrazi smer Kaplice, vstric dobrodruzstvi na jeste jedne akci, kterou chce stihnout. Je kolem nuly, varime vsechno mozne, Petr pripravuje Lesanovi podivnou hmotu z vlocek. Nasim prvnim cilem je vrchol Kohout. Snehu trochu pribylo, cestou do kopce jdeme temer v tricku. Na vrcholu zkoumame nekolik skal, vytesanych napisu, obelisk a odlozeny bagr. Na vrcholu probehlo naplanovani trasy, dalsich postupnych cilu. Smerem do udoli krizujeme lesnimi cestami bez znacek, pohoda, nekam dojdeme. V lese je snehu malo, na loukach pribyva ve stinnych castech, blata je celkem primerene. Pri ceste i zastavkach probirame vsechna mozna temata, od gumovych medvidku pres boty a auta az po problematiku G-bodu mexickych zen, proste parada. Potom chvili lezime u pomnicku a ryhy v terenu, o jejimz puvodu teoretizujeme-kanal na vodu (neni potok), silnice (proc je zapustena do terenu), a treba za to muzou Keltove (nevime proc). Prichazime do osady, roztrousene chalupy v okoli, a kousek nad nami je dum s napisem Hostinec. Zde dochazi k historicke udalosti na nasich akcich.

Stojime pobliz hospody, minimalne 5/6 ucastniku by zaslo dovnitr, psovi je to jedno. Petr vytahuje 2 sirky, kratsi-jdeme pryc, delsi-jdeme dovnitr, takto podobne se musel citit Majakovsky pri Ruske rulete. Vim, ze kdyz bude kratsi, odejdeme, to je sila okamziku, cestne chovani je zde na miste. Vytahnes-a je konec. Milan je nejodvaznejsi a taha-delsi, vsichni si oddechnou, jdeme k hospode. Maji zavreno.

Nasleduji dalsi kopecky, louky, povidani, nikam nezeneme, drzime jen smer k nejvyssi hore. Prochazime Benesovem nad Cernou, jedinou dnesni vetsi vesnici. Vyhlizime hospudku, je tady, mame vylosovano, jdeme rovnou dovnitr. Uzasna shoda nazoru, citime, ze jsme naladeni stejne. Maji vse, co potrebujeme, pani je prijemna, prostredi se zajimavymi obrazy, vesnicka odpoledni pohoda. Asi po 1,5 hodine, lehce pred patou, odchazime, i kdyz nas kuchar zve ke zdrzeni se na country zabavu, nabizi nam nocleh na sale. Ale my jsme na vandru, lehkym krokem odchazime. Dokud je svetlo, tak si naplanujeme trasu. V lese je tma asi ve 3/4 na sest. Bez problemu pokracujeme, obcas hledame znacku. Asi ve 3/4 na osm taborime na upati kopce Vysoka (1036m). Celkem se ochlazuje, stavime oba dva stany. Jsme asi 1 km od rakouskych hranic. Vecerime, delame ohen. Takovy maly, ale nas. Kousek odtud z cesty ani neni moc videt, clovek si uvedomi, jak je mu dobre u nej mezi kamarady, okolo zima a tma. Taboriste je idealni, jehlicnaty les, 20 m potucek. Jime vsechno mozne, delame spoustu esusu caje, obcas pridame rum. Nase sestka se postupne uklada ke spanku. K ranu prisel treskuty mraz -2 stupne, jsme spokojeni, mame snih i mraz, napada me, jaky by byl pocit pri -10. V teto parte asi take vyborny. Priste.

Stoupame na Vysokou, hustym lesem, horskou loukou, lesni asfaltkou, pesinou. Jsme v 1000 m, vrchol neni vyrazny, snime vrcholovou cokoladu a nabirame smer na Hojnou Vodu a Nove Hrady. Snehu je zde mene nez dole na louce, sviti slunicko. Krasny zimni den. V Hojne Vode vidime, ze vlak v 17 hodin snad stihneme, jsme jeste daleko. V Horni Stropnici jdeme kupovat do cukrarnopotravin medvidky, ja volim toho od Egenbergu. Putujeme krasnym udolim, se zkracujicim se casem zvysujeme tempo, jsme schopni maknout, ale nestresujeme se, je to parada, jak se nam slape. V Novych Hradech je nadrazi asi jeste 5 km, to nestihame, bezet nebudeme. Tocime na autobusak, a za 10 minut jede autobus do Budejic. Je to odmena za pohodu, kterou jsme si vytvorili, mame stesti.

Ve vlaku do Prahy sedime, jime zbyle zasoby, vse se krasne vydarilo. Jeste stihneme prodiskutovat ve vlaku spoustu temat, v Praze se loucime s pocitem, ze mame za sebou krasnou, vydarenou akci s fajn kamarady. Tesim se na jeji dalsi opakovani.

Ahoj Jirka


Štítky: Článek nemá štítky

Krátce

Nyní nejsou žádné novinky
Zobrazit všechny

Verča J. (6.1. 14:22)

Anketa k silvestru 2020 / 2021 spuštěna a běží do neděle 12.1. Tak kam letos pojedeme? Vyjádřete se zde: https://forms.gle/xvkzfPgVSc77zUA39
Těším se na Vaše odpovědi

Janka (21.11. 14:43)

Hmm, nové fotky na úvod, paráda:-)

Veronika (3.10. 11:33)

"Námořnické Martinské posvícení " pátek 15.11.2019 od 18:30, v hotelu Svornost, Dolní Počernice,
rezervačenky: 110 Kč (bez večeře), 220 Kč (s večeří) - Ivanka Stulíková tel. 603 563 292, resp. istulikova@seznam.cz Těší se Pavel Stulík (T1)

Káča R. (29.1. 8:55)

Smazala jsem ho já, věc se vyřešila. Šlo o letité nedodání Almanachu a špatnou komunikaci s Veronikou J. Dle informací od Verči už Jirka Almanach dostal.

Petr (21.1. 16:35)

Ještě nedávno tady byl takový dlouhý příspěvek od Jirky K.
Kdo ho smazal? 8-O:-?

Lilka (27.8. 11:05)

TeoCup je 9. - 11. listopadu.

Vstup do pokecu

Uživatelská nabídka

Login
Březen 2024
PoÚtStČtSoNe
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Duben 2024
PoÚtStČtSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Hledání

Poslední změna: 2.5.2022, 21:51:03