Zpráva z Jhansi

Datum konání:
Autor: Radek
Vloženo: 21.9.2006
Upraveno: 22.9.2006
Počet zobrazení: 455
Ahoj Dvacítko,

stalo se již tradicí, že 20-koví cestovatelé posílají ze svých cest cestopisy. Já sice nejsem žádný cestovatel, ale přihodilo, že sedím již 4-tou neděli uprostřed Indie. Totiž abych parafrázoval Jirotkova Saturnina: Tak dlouho jsem si lebedil v pohodlí a mírném klimatu střední Evropy a z Prahy jsem nevystrkoval nos dále než do Vídně či Mnichova, až mi osud prokázal tu službu, že mne popadl za límec a vyhodil ven na mráz. Vlastně o žádném mrazu nemůže být ani řeč, tady je rozhraní mezi subtropickým a tropickým monzunovým klimatem. Právě skončilo období dešťů, takže do jejich takzvané zimy je dost daleko a je tady opravdu horko. Nejnižší ranní teploty okolo 25-ti stupňů a kolik jsou nejvyšší denní teploty, to se radši ani neptám. Útěchou mi může být jen to, že před začátkem období dešťů, tj. v květnu a v červnu, je tady horko ještě větší.

Osud mi tedy prokázal tu službu, že mne vyhodil asi 12 km od města jménem Jhansi ve státě Utar Pradesh v Indii. Na první pohled se může zdát, že jsem daleko od veškeré civilizace, rozhodně zde nepotkáte žádného zahraničního turistu. Nejbližší turistická zajímavost, jakési Kajuraho či co, s něčím jako muzeem Kamasútry, je prý odsud 2 hodiny jízdy. No a Agra s tím svým Taj Mahalem je odsud dokonce 5 hodin jízdy vzdálená. Nicméně mne osud dopravil doprostřed jakési oázy pohodlí uprostřed drsného okolí rozvojové země. Tato oáza má název BHEL Jhansi a vyvolává ve mně zajímavé asociace z dětství. Starší z vás se v dětství možná také setkali s knihou N. Nosova "Neznajka v Solněčnom gorode". A právě uprostřed něčeho takového jsem se ocitl. Pravda od okolní bídy a špíny je oáza oddělena zdí a ochranka, která stojí u bran vypadá jako regulérní armáda. Mají fakt vojensky vypadající uniformy a jsou vyzbrojeni puškami a sem tam je možné zahlednout i plně automatickou zbraň (samopal), kterou v ČR smí mít jen armáda a policie. Je zde ovšem cítit i britská tradice, takže všelijací velitelé mají v ruce hůl, jako ukázkový důstojník Jejího veličenstva z nějakého historického filmu.

Oáza se vlastně skládá ze dvou částí, mezi kterými vede silnice z Jhansi směrem na Bhopal. Tou lépe střeženou částí je továrna vyrábějící velké transformátory a motorové lokomotivy. Bez náležitého povolení sem neproklouzne ani myš. A pokus přinést si sem bez velmi obtížně získatelného povolení fotoaparát bude pokládáno za špionáž. Ochranka namátkově kontroluje i mobilní telefony, zda nemají vzadu objektiv integrovaného foťáku. Nicméně tou zajímavější částí oázy je vesnice, kde bydlí kmenoví zaměstnanci továrny. Mimochodem již v továrně je možné odlišit tyto rovnější mezi rovnými. Kmenoví zaměstnanci, tj. ti s pracovní smlouvou na dobu neurčitou, mají jednotné oblečení. Počínaje obyčejnými dělníky, přes mistry, techniky, úředníky až po managery a ředitele mají všichni naprosto stejné světle šedé košile a kalhoty v téže barvě. Kdo neví, že ten Sikh s uhlazeným turbanem a s plnovousem je ředitel lokomotivky, ten nemá šanci ho odlišit podle oděvu od dělníka. Protože ani dělníci si svou šedou košili rozhodně nezamažou. Pracují totiž velice opatrně a když si, nedej bůh, přeci jen při práci umažou ruce, tak si je běží zase umýt. Kromě šedých košil se nyní v továrně vyskytují i lidé v obyčejném občanském oděvu. To jsou ovšem pracovníci, kteří jsou najatí jen dočasně a když nebude práce, tak můžou být okamžitě propuštěni.

Takže se vrátím ve svém vyprávění k vesnici, která mi trochu asociuje výše zmíněné Sluneční město a to nejen proto, že zde skoro pořád pálí slunce. Opravdu tu panuje něco jako komunismus v malém. Peníze se uvnitř prakticky nedají za nic utratit. Pokud chceme nějaké to pivo, musíme si objednat přes příslušného managera auto s řidičem, řidiči dát potřebné peníze a ten nám z obchůdku v sousední "špinavé" vesnici přiveze pár kartonů piva a nějakou tu láhev vodky. A propos pivo zde není až tak špatné. Je sice vyráběno zde, ale pravděpodobně jde o Australskou licenci. Obsahem alkoholu odpovídá zhruba naší 12ce a je v hnědých skleněných lahvích po 0,65 litru. Láhve nejsou ukládány do přepravek, ale do kartónových krabic a funguje tady jakási automatická recyklace. Prázdné lahve necháváme na verandě na parapetu a odtud jsou někým automaticky předávány do systému, který zaručuje jejich nové naplnění v pivovaru. Proste prázdné lahve z našeho pohledu samy mizí a na trhu jsou neustále k dostání lahve plné.

Ovšem kromě piva a vodky, které se v našem Slunečním městě vůbec nevyskytují je zde pro nás všechno potřebné k životu zadarmo. Ubytování, stravování, balená voda, klimatizace, elektřina, počítač s připojením na Internet ... atd. Jen tak mimochodem, přestože máme k dispozici balenou vodu dle potřeby, tak je zde vodovod se studniční vodou, která se dá pít stejně jako voda z vodovodu v Čechách. K vodovodu přirozeně patří i kanalizace, což jsou vymoženosti, které se v okolních sídlech evidentně nevyskytují. Možná tak v Jhansi, to je větší město, ale jinde ne . Šedé košile, prý sice nemají všechno zadarmo, ale za nějaký symbolický poplatek typu oběd za 1 rupii (=cca. 50 hal) apod. Takže něco jako komunismus byť jen malém a jen pro někoho, protože z výhod zde těží jen šedé košile se svými rodinami a cizinci ubytovaní v Guest Houseu, ostatní ne. Nikdy jsem v praxi neviděl izraelské Kibucy, ale bylo by jistě zajímavé srovnání, jak to funguje tady a jak v Kibucech.

Tolik tedy první a snad i poslední zpráva od vašeho dočasného dopisovatele z BHELu Jhansi. Vrací se totiž 28. domů. Aspoň doufám, že odsud odjedu 26. večer a 28. v poledne budu v Praze. Tady je totiž Indie a vůbec nic zde není jisté. Podle původního plánu jsem měl být touto dobou již v New Dheli, tedy asi tak na půli cesty domů.

zdraví,
Radek F.

Štítky: Článek nemá štítky

Krátce

Nyní nejsou žádné novinky
Zobrazit všechny

Verča J. (6.1. 14:22)

Anketa k silvestru 2020 / 2021 spuštěna a běží do neděle 12.1. Tak kam letos pojedeme? Vyjádřete se zde: https://forms.gle/xvkzfPgVSc77zUA39
Těším se na Vaše odpovědi

Janka (21.11. 14:43)

Hmm, nové fotky na úvod, paráda:-)

Veronika (3.10. 11:33)

"Námořnické Martinské posvícení " pátek 15.11.2019 od 18:30, v hotelu Svornost, Dolní Počernice,
rezervačenky: 110 Kč (bez večeře), 220 Kč (s večeří) - Ivanka Stulíková tel. 603 563 292, resp. istulikova@seznam.cz Těší se Pavel Stulík (T1)

Káča R. (29.1. 8:55)

Smazala jsem ho já, věc se vyřešila. Šlo o letité nedodání Almanachu a špatnou komunikaci s Veronikou J. Dle informací od Verči už Jirka Almanach dostal.

Petr (21.1. 16:35)

Ještě nedávno tady byl takový dlouhý příspěvek od Jirky K.
Kdo ho smazal? 8-O:-?

Lilka (27.8. 11:05)

TeoCup je 9. - 11. listopadu.

Vstup do pokecu

Uživatelská nabídka

Login
Březen 2024
PoÚtStČtSoNe
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Duben 2024
PoÚtStČtSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

Hledání

Poslední změna: 2.5.2022, 21:51:03