Delftský občasník, díl 5

Datum konání: 31. 1. 2005
Autor: Vašek
Vloženo: 14.1.2006
Počet zobrazení: 345
Zdravím všechny doma i ve světě.

Asi jste to už ani nečekali, ale je to tak. Je tu nové číslo Delftského občasníku. Od posledního čísla se stalo tolik události, že je ani nestačím vyjmenovat, natož popsat. Ale aspoň ty nejdůležitější se pokusím shrnout.

Nejdřív ale něco jiného. Původně jsem chtěl napsat nějaký vtipný úvod na téma sněhu v Česku a počasí tady, ale příroda mi to trošku zamotala. Zatímco minulý týden bych mohl srovnat hladinu sněhu u vás a dešťové úhrny tady (zhruba stejná čísla v desítkách cm - no dobře, trošku kecám, ale pršelo týden v kuse), tento týden se všechno změnilo. Ano, do Holandska přišel sníh! Sice byl zase hned pryč, ale domorodci zamáčkli slzu a vzpomněli si, že předloni ho bylo dokonce tolik, že se vesele lyžovalo na budově knihovny (http://trasa20.takpraha.cz/data/obrazky/2004_delft/delft/p9210981.jpg).

KRATKÝ SOUHRN UDÁLOSTÍ


Neuveřitelné se stalo skutkem a po 2 měsících od podáni žádosti jsem obdržel pracovní povolení (tewerkstellingsvergunning). Tento týden jsem získal i číslo socialního pojištění (něco jako rodné číslo) a tudíž se ze mne stal nizozemský daňový poplatník, což jsem si mohl užít hned při pohledu na první výplatní pásku. No, ani se neptejte :(

Takto posílen bojem s byrokraty jsem se vrhl ztéci další baštu úředníků, a to sice rektorát ČVUT. Bylo to trošku psychicky náročné, ale pokud vše dopadne dobře, bude v úterý (celé dva dny před posledním možným termínem) podepsáno, že tu můžu zůstat další půlrok.

Kromě toho jsem kupodivu úspěšně zakončil všechny předměty. Alespoň pokud je mi známo. Na jedné zkoušce jsem dostal potvrzení, zhruba vzhledu složenky, další tři kopie téhož obdrží studijní oddělení a budou je měsíc zpracovávat. Z ostatních předmětů znám výsledek jen přibližně a musím počkat, jestli to studijní zvládne vyřídit i bez složenky.

INSTEMMING


Prodloužením pobytu přineslo ještě jeden úkol: najít si nové bydlení. Smlouva na původní byt prodloužit nešla a navíc to byla ideální příležitost opustit arabskou čtvrť a najít si lepší a levnější byt s pračkou a internetem. S tímto zadáním jsem začal sondovat okolí. Na první pohled to vypadalo beznadějně. V Delftu je totiž hodně studentů a málo bytů. Něco jako koleje existuje jen v hodně omezeném množství a někteří dokonce dojíždí do školy z Haagu nebo Rotterdamu. Často se to řeší tak, že si 4-8 studentů pronajme dohromady byt. Kromě běžných bytů ve městě existuje i několik studentských paneláků, kde prakticky nikdo jiný nežije.

Shnánění takového bytu není jen tak. Existuje na to takový rituál zvaný Instemming (schválení). Vypadá to asi tak, že obyvatelé bytu, kde se uvolnil pokoj, rozvěsí po celém Delftu plakáty informující zájmce o základních parametrech bytu a datu instemmingu. Nezbytnou proprietou takové plakátu je fotka nebo kresba, která naznačí, že spolubydlící jsou kreativní, dobrá parta a mají smysl pro humor. Ideální je foto ve stylu "všichni namol", "v plavkách s motýlkem a samopalem" nebo alespoň "všichni za Batmana".

V daný den a hodinu se dostaví zájemci o byt a začne párty, jejímž smyslem je zjistit, jak je kdo "cool". Podle zkušeností mých známých se většinou jedná o výslech typu "Představ si, že Holandsko je krajíc chleba. Co bys na něj namazal?" nebo "Jakým ovocem bys si chtěl být?". Kdo odpoví správně, může se nastěhovat, ostatní zkouší štěstí jinde.

Takto teoreticky připraven jsem otevřel web inzerátů s vážnou obavou, zda odpovědi jako "marmeláda" nebo "banán" mě postaví do dostačně dobrého světla, abych se nestal bezdomovcem. Naštěstí to dopadlo lépe než jsem doufal. Hodně Holanďanů odjíždělo na konci semestru na povinnou půlroční stáž do zahraničí a tak inzerátů bylo dost. Na první pokus jsem narazil na Belgičana, který prohlásil, že celý holandský instemming považuje za blbost a tím byla přijímací procedura vyřízena.

Takže od půlky ledna bydlím ve studentském baráku s příjemným spolubydlícím, s kterým sdílím kuchyň a sprchu, mám k dispozici mikrovlnku a od příštího týdne snad i pračku, pokoj je větší, s internetem a za nižší cenu. A do práce to mám celých 5 pater :))))

Abych jenom nejásal, je ta tady jedna zásadni nevýhoda: na konci dubna se musím znovu stěhovat, takže si možná ten instemming ještě vyzkouším.

Kdybyste mi třeba chtěli poslat pohled, moje nová adresa je:
Van Hassetlaan 562
2625 HJ Delft

ETC


V pátek proběhla erasmacka party, u prilezistosti odjezdu jakehosi Autralana, ktereho jsem ani neznal. Sešli jsme se tam prakticky všichni erasmáci a bohužel se ukázalo, že kromě mých spolužáků z FELu, Honzy a Radka, odjíždí i většina mých znamých z ostatních zemí. Vypadá to, že se budu muset zase vypravit na nějakou Where-are-you-from party, abych poznal nové tváře. Alespoň, že Holanďani nikam neodjíždějí nebo alespoň ne v takovém počtu :)

Omlouvám se všem, se kterými jsem se nestačil setkat o Vanocích, další příležitost bude na konci února. V Praze budu 23.-28.2. a i když to asi bude dost hektické, nějaký čas si najdu.

Mějte se moc pěkně

Vašek

PS.: Abyste neměli pocit, že jsem dnešní občasník odbyl, posílám jako přílohu společné dílo Radka a jeho kamára Ondry.

ŠKOLA



Tentokrát máte šanci přečíst si poprvé seriózní mail. Jde totiž o vážnou věc - srovnání studia v Čechách a v zahraničí. Protože hodnocení je věc složitá a subjektivní, tak jsem na pomoc přitáh ještě kámoše, který právě studuje ve Švédsku (bingo! je to Ondra - pro ty kdo ho neznáte studuje zhruba tu samou školu jako já).
(pozn ondra.. : "zhruba"? radku.. ja do ted myslel ze studujes taky FEL.. :-O )
(pozn radek.. : hmmm, mas pravdu...to "zhruba" je kravina..:-)

Radek:
Rozhodně je tu spousta věcí podobných - škola je zhruba stejně vybavená, hodiny jsou vždy po dvou jako u nás, akorát uprostřed je přestávka jak na střední. Na to jsem si už docela zvyknul :o) a bude se mi špatne odvykat na nonstop 90minutový přednášky . Jo, a výuka je tu od čtvrťáku v angličtině.

Ondra:
Skola dost odlisna od te nasi.. strucne: ucitele se oslovuji krestnimi jmeny, vybava nesrovnatelna (tisknuti zadarmo, lepsi technika .. ), ucitele mladsi.. (asi vam vrta v hlave to co me.. kam davaj ty "vyslouzily"? Radsi nad tim moc nepremejslim a zeptat jsem se uz vubec neodvazil ;) ). Zajimava je taky organizace studia: rok je rozdelenej ne na dva semestry jako u nas, ale na ctyri studijni periody. Kazdej ucitel si vicemene urci uplne sam, kdy jeho kurz zacne a kdy skonci, neni vubec vazan nejakymi daty. Taky rozvrh neni pravidelnej tydenni, ale dan dopredu na celej ctvrtrok.. je bezny ze chodim do skoly dva tejdny denne a pak tam tejden nejdu vubec. Studuje se maximalne 1-2 predmety naraz, ale intenzivneji. Prazdniny (vsechny) nejsou centralne rizeny, ale vypisuji je jednotlive fakulty, takze se kliden muze stat, ze ty prazdniny mas, ale spolubydlici z koridoru ne. Taky vubec neni zkouskovy obdobi.. zkousky jsou tu za pochodu. Vyuka je v anglictine pokud o to nekdo pozada.. a pokud je ucitel, kterej je ochotnej to v anglictine ucit (vetsina). Svedskych studentu se nikdo nepta.. proste prijdou na kurz kterej maji povinnej a on je v anglictine, protoze z 80lidi je tam jeden mezinarodni student. Neprislo mi ze by se nad tim kdokoli pozastavoval.

Radek:
Znalosti učitelů jsou asi taky srovnatelné. Určitě jsou víc zcestovalí, částečně, proto že jsou ze všech koutů světa. Z těch 6 co nám tady zatím přenášeli nebo aspoň něco prezentovali byl pouze jeden čistokrevnej Holanďan.
Taky hodně dělají na výzkumu a spolupracují s elektrotechnickými společnostmi.
Tohle je u nás v Čechách na škole dost individuální - sou tam takový, ale mohlo by jich podle mě být i víc.

Ondra:
Jak uz jsem rikal.. jsou (vetsinou) mladsi a pohodovejsi. Z tech co mi tu zatim prednaseli byl jeden cistokrevnej Sved, jeden cistokrevnej buldog a ten posledni rodilej Martan. Jinak jsou to samozrejme odbornici v oboru a prednasky mi prijdou takovy zazivnejsi ..

Radek:
Teď příjde to hlavní - totiž přístup k nám (studentům ;-)).
Tady je asi hlavní rozdíl....................asi takhle velkej.
Profesoři tady jsou mnohem víc v pohodě a spíš než jako bozi, na který se člověk nesmí ani podívat natož se jich na něco zeptat - jsou to jako kámoši, který se vám snažej vysvětlit to co znaj. Stalo se mi, že sem potkal jednoho našeho profesora ve výtahu. Nejenže mě poznal, hned mi sdělil že právě dal poznámky k další lekci na net a, že si je můžu stáhnout, pak mě jako prvního pustil ze dveří a ještě se se mnou rozloučil slovy: "See you tommorow." Nevim už ani co jsem mu odpověděl, ale vim že sem z toho byl docela v pozivním šoku.
Tohle tu není výjmka, tak jako v u nás na škole (poznámka pro FELáky: nepřipomíná vám to tak trochu prof.Škvora ;-) ).

Ondra:
No vsechno podstatny uz bylo receno vyse. V cechach se mi jeste nestalo, ze by prednasejici na posledni prednasce navrhl hospodu na oslavu zkousky.. ale treba jsem mel zatim jenom smulu .. :)

Radek:
No, a výuka je tu taky maličko odlišná. Nejsou to žádná cvika a místo nich jsou domácí úkoly. Toho co se tu na hodině probere je asi trochu míň než u nás.Ale když to srovnám s tím co jsem z našich hodin na FELu pochopil - tak už to je srovnatelný. Hlavní rozdíl, je že se tu nesnaží protočit max. počet slidů, popsat za hodinu alespoň 10x tabulí, ale snaží se aby jste to pochopili (teď budu citovat mr.Hadjiana: "Aj vonč jůů tu andrstend" - a o to jim tu jde).
Nebo když vám to nevysvětlí, tak se vás snaží aspoň motivovat - třeba nám tu jeden profesor ukazoval obrázky z radarů a my jsme hádali co na nich je a jakym radarem to bylo snímaný - to nás docela bavilo. A i když tu jeden člověk považoval led z Antarktidy za požár buše v Austrálii, tak ,a to mi možná nebudete věřit, jsem pak měl doma chuť číst knížku o radarech, což se mi u nás ve škole ještě nestalo. A tohle mi přesně na naší škole chybí.

Ondra:
netreba dodavat .. :). Rozdil je taky v tom, ze doma, kdyz ma clovek 6 predmetu, tezko najde cas zajimat se o neco z daneho predmetu sam. Kdyz ma 1-2 kurzy a prednasejici umi motivovat studenty, je to o necem jinym. Dost bezny je tady taky zadani prace: "libovolne tema dle vlastniho vyberu" .. coz je skvely, protoze se clovek muze specializovat sam na to co ho bavi*. Jo a za zminku stojej tresty za opisovani, zkopirovani prace z netu ci cokoli podobnyho: poprve = koberecek u REKTORA! (taky vam to pripada spis jako za odmenu? :) ), podruhe = vyhazov ze skoly.. bezpodminecne. Coz je mimochodem jedinej zpusob, jak vas ze skoly muzou vyhodit, protoze zkousku tady clovek muze delat kolikrat chce. Rika se tu ze na desatej pokus clovek musi mit frak, ale zatim jsem nenasel nikoho kdo by mi to moh potvrdit z vlastni zkusenosti :) a uz vubec nemam v planu to zkouset.

*Pozn.(Radek):
Tohle jsem zapomnel napsat. Presne tak je to i tady v Holandsku. V Cechah po nas taky chtej aby, jsme neco studovali sami - jenze kdy? Je jen malo blaznu, ktery by po 30hodinach prednasek a cviceni a spouste nesmyslnejch priprav a protokolu chteli jeste po vecerech cist dalsi elektrotechnicky materialy.

Radek:
Jaký jsou tu vlastně studenti? Je to tu hodně pomíchaný, takže část studentů je z Evropy (většionou Erasmus), část je jich z Asie, pár z Jižní Amriky a zbztek z Holandska. Ty šikmooký jsou dobře cvičený bejt vždy všude včas, a mít všechno vpořádku. Jinak je stejný jako u nás - jen při hodinách je tu absolutní ticho. Jednak je to kvuli učiteli (pro ty kdo přeskočili minulý odstavec - tak je to kvuli tomu :) ) a taky je o trochu těžší poslouchat to v angličtině a ještě se anglicky bavit.

Ondra:
Zalezi jak kde.. jsou kurzy kde je to 1:1 (mezinarodni x svedaci), taky jsem chodil na kurz, kde jsem byl sam (cizinec). Taky ti studenti nejsou tak zfelovateli jako u nas. Pokud tomu slovu nerozumite, tak ho prosim ignorujte :). Absolutni ticho o hodinach..? Moc ne... ale je to lepsi..

Radek:
Jinak jsme tu byli na jené exkurzi, měli jsme tu na přednášku profesora z ESA (Europe Space Agency), a zadarmo jsme se najedli při obějdě pořádaném telekomunikační katedrou. V tomhle by taky mohla naše škola přidat.

Ondra:
Tak ja jsem vam jednou byl taky na exkurzi, ktera byla.. .. no .. detailu vas radsi usetrim :). Timto se loucim, Ondra

Dik Ondrovi za jeho nazor, cas i spisovatelske usili.
Mějte se všichni ..Čau Radek




Štítky: Článek nemá štítky

Krátce

Nyní nejsou žádné novinky
Zobrazit všechny

Verča J. (6.1. 14:22)

Anketa k silvestru 2020 / 2021 spuštěna a běží do neděle 12.1. Tak kam letos pojedeme? Vyjádřete se zde: https://forms.gle/xvkzfPgVSc77zUA39
Těším se na Vaše odpovědi

Janka (21.11. 14:43)

Hmm, nové fotky na úvod, paráda:-)

Veronika (3.10. 11:33)

"Námořnické Martinské posvícení " pátek 15.11.2019 od 18:30, v hotelu Svornost, Dolní Počernice,
rezervačenky: 110 Kč (bez večeře), 220 Kč (s večeří) - Ivanka Stulíková tel. 603 563 292, resp. istulikova@seznam.cz Těší se Pavel Stulík (T1)

Káča R. (29.1. 8:55)

Smazala jsem ho já, věc se vyřešila. Šlo o letité nedodání Almanachu a špatnou komunikaci s Veronikou J. Dle informací od Verči už Jirka Almanach dostal.

Petr (21.1. 16:35)

Ještě nedávno tady byl takový dlouhý příspěvek od Jirky K.
Kdo ho smazal? 8-O:-?

Lilka (27.8. 11:05)

TeoCup je 9. - 11. listopadu.

Vstup do pokecu

Uživatelská nabídka

Login
Duben 2024
PoÚtStČtSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Květen 2024
PoÚtStČtSoNe
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Hledání

Poslední změna: 2.5.2022, 21:51:03