Australský zpravodaj 2

Datum konání: 14. 2. 2004
Autor: Administrátor
Vloženo: 14.2.2004
Upraveno: 12.6.2005
Počet zobrazení: 98
Mili predplatitele Australskeho zpravodaje,

nebudu zastirat, ze me potesilo, jak mnoho se vas nakonec k odberu zpravodaje prihlasilo. Doufam, ze ani toto vydani, venovane trochu suchemu a dlouhemu mistopisu a narodopisu, vas neprinuti sveho rozhodnuti litovat.

Nejdriv neco o Brisbane. Tohle treti nejvesti australske mesto je ostatnimi Australany nazyvano ?the biggest countrytown in the world? (v prekladu neco jako nejvetsi vidlakov sveta). Pravda na temer jedenapulmilionove mesto si v jistych ohledech skutecne zachovava ponekud vesnicky charakter. Nejvic se to asi projevuje v koncentraci veskerych obchodu a sluzeb - treba nocni zivot se nachazi temer vyhradne ve ctrti Fortitude Valley (?The Valley?), ktera je vsak od St.Lucia takovych 8km a v noci se zpet jinak nez taxikem nedostanete.

Tim vsak nechci rict, ze to neni hezke mesto. Naopak, centrum, byt se neda srovnavat s evropskymi mesty, je pomerne pekne, vkusne misi ?historicke budovy? s mrakodrapy, obsahuje parky i pesi zony (byt auta maji stale jednoznacnou prevahu) a situovano v ohybu reky zvlast v noci pri osvetleni nevypada vubec spatne. Je vsak bohuzel pomerne male a za centrem jiz zacina oblast nizkych rodinnych domu, ktera se tahne desitky kilometru na vsechny strany a tvori tak trochu barieru pro lepsi dopravni system (alespon tenhle argument mi byl udan) a rusnejsi spolecensky zivot.

Ackoliv podle vetsiny map to tak nevypada, tak Brisbane nelezi u more. More je na Australske vzdalenostni pomery opravdu kousicek, tj. asi 30km od mesta, coz vsak v praxi staci k tomu, aby pro nasince, ktery nevlastni auto bylo po vetsinu casu nedostupne. Aby tento nedostatek alespon trochu zmirnili, postavili si obyvatele alespon takovou malou improvizovanou plazicku uprostred mesta, hned vedle reky. Vypada to jako takovy obrovsky bazen, kde dno netrvori kachlicky, ale pisek. Ted se to opravuje, takze zatim nebyla moznost vyzkouset.

Prestoze tedy Brisbane samotne plazovym letoviskem neni, ?kousek? od nej se hned dve takova nachazeji. Jednak asi 100km severne Sunshine coast a 100km jizne Gold Coast. Oboji raje serfaru a mista rekreace spousty Australanu. Zatim jsem mel mit moznost byt jen na Sunshine coast a plaze tam jsou opravdu moc pekne a v zimnim obdobi dokonce i poloprazdne :-). Gold coast sice zahrnuje svetozname proslule plaze v okoli ?Surfers Paradise?, celkove je vsak vice oddano komerci, showbysnysu a nocnimu zivotu a jak tvrdi i muj pruvodce ?lide uz sem dnes neprichazeji kvuli plazim samotnym, ale proto, ze sem jezdi vsichni ostatni?.

Brisbane je rozlozeno podel stejnojmenne reky (cca velikost Vltavy v Praze), ktera tvori v centru nekolik meandru a ktera zaroven vytvari klady i strati mistniho dopravniho systemu. Klady proto, ze je opravdovou dopravni tepnou a rychle lode, tzv. City Cat tu nahrazuji metro ci tramvaj (plati na ne listek MDH) a tvori jednoznacne nejrychlejsi zpusob jak se dostat ze St.Lucie do centra. Strasti proto, ze ackoliv se australane tvari jako vyspely narod, tak zrejme neumi stavet mosty. V celem Brisbane je jich asi jen 5, z toho 4 koncentrovany na nekolika stech metrech v City. Bohuzel v oblasti St.Lucie neni po nekolik km po ani proti proudu zadny a tak jsou studenti bydlici na druhe strane reky odkazani na jediny, soukromy trajekt, ktery reku krizuje a ktery je nechutne drahy a prestava jezdit nekdy v 10 vecer.

St. Lucia je poklidna (az podezrele moc poklidna, napr. jen 1 slovy jedna hospoda!! a to ma uni pres 33 tisic studentu!!) universitni ctvrt lezici asi 6 km od centra proti proudu reky. Krom studentu tu asi skoro nikdo jiny nezije. Je to tak trochu mesto ve meste. Lisi se i nadornostni slozeni obyvatelstva, nebot vetsina mezinarodnich studentu se snazi usadit prave zde.

V Brisbane a zejmena v St.Lucii se tak vyskytuji ruzna etnika a casto je pomerne obtizne poznat kdo je vlastne Australan. Zvlast proto, ze i mezi Australany najit toho rodileho a nejlepe mistniho, je docela kumst. Zatim jsem prisel asi na jedinou spolehlivou metodu jak poznat Australana a to nabidnout mu Vegemite (takove slane drozdi, ktere si tady mazou na chleba). Pokud to pozre a navic se u toho bude tvarit, ze mu to nijak nevadi ci dokonce chutna, tak mate velkou sanci, ze to je Ozzie (teoreticky by to jeste mohl byt i Pom (=Anglican [People of motherland]) anebo Kiwi guy (=novozelandan), ale tech se tu zas tak moc nevyskytuje). Ja jsem si tuto metodu samozrejme vyzkousel i sam na sobe a rozhodne jsem v tomto testu neobstal.

Australane miluji sport ve vsech jeho podobach a je take nutno rict, ze ve vetsine sportu patri k nejlepsim na svete. A nejvic ze vseho miluji ragby. Miluji ho tak, ze jim nestaci to jedno klasicke , ktere se hraje ve svete (to se zde jmenuje rugby union), takze si vymysleli dve dalsi : rugby league a australsky fotbal. Vsem spolecne je, ze se to hraje se siskou, snazite se soupere slozit na zem a sisku kopnout mezi dve tyce. Lisi se pak na prvni pohled predevsim v mire kontaktu (union>league>fotbal>nekontaktni rekreacni varianty). Jejich popularita se lisi stat od statu, byd celkove asi vede ozzie footbal, coz je rekl bych takovy krizenec soccer:rugby 50:50 a po pravde docela zajimava akcni hra na hony vzdalena od tech zapasu obrnencu, kterym rikaji fotbal v Americe.

Protoze nekteri jste si o to psali, shrnu jeste na zaver tohoto mistopisneho cisla vysledky vedeckeho zkoumani druhe polokoule. Tak tedy: Slunce je zde opravdu na severu, pohybuje se doleva, voda ve vane se pri vypousteni toci proti smeru hodinovych rucicek a rovnez zakony chvalnosti tu funguji zcela spolehlive :-).

Mejte se moc pekne

Martin


Štítky: Článek nemá štítky

Krátce

Nyní nejsou žádné novinky
Zobrazit všechny

Verča J. (6.1. 14:22)

Anketa k silvestru 2020 / 2021 spuštěna a běží do neděle 12.1. Tak kam letos pojedeme? Vyjádřete se zde: https://forms.gle/xvkzfPgVSc77zUA39
Těším se na Vaše odpovědi

Janka (21.11. 14:43)

Hmm, nové fotky na úvod, paráda:-)

Veronika (3.10. 11:33)

"Námořnické Martinské posvícení " pátek 15.11.2019 od 18:30, v hotelu Svornost, Dolní Počernice,
rezervačenky: 110 Kč (bez večeře), 220 Kč (s večeří) - Ivanka Stulíková tel. 603 563 292, resp. istulikova@seznam.cz Těší se Pavel Stulík (T1)

Káča R. (29.1. 8:55)

Smazala jsem ho já, věc se vyřešila. Šlo o letité nedodání Almanachu a špatnou komunikaci s Veronikou J. Dle informací od Verči už Jirka Almanach dostal.

Petr (21.1. 16:35)

Ještě nedávno tady byl takový dlouhý příspěvek od Jirky K.
Kdo ho smazal? 8-O:-?

Lilka (27.8. 11:05)

TeoCup je 9. - 11. listopadu.

Vstup do pokecu

Uživatelská nabídka

Login
Duben 2024
PoÚtStČtSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Květen 2024
PoÚtStČtSoNe
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Hledání

Poslední změna: 2.5.2022, 21:51:03